t f r
^

Randwick Library

CLICK IMAGE to download full CONCEPT PDF
CLICK IMAGE to download full 3Ds PDF
CLICK IMAGE to download full CONSTRUCTION PDF

 

CLICK IMAGE to download full BEFORE & AFTER PDF

>PROJECT SUMMARY

Project Name:
Client:
Address:
 
Size:
Our Scope:
Status:

RANDWICK LIBRARY

Randwick City Council
Royal Randwick Shopping Centre,
Belmore Road, Randwick NSW 2031
900 sqm
Interior Design and Construction Documentation
Construction completed September 2009

>TESTIMONIALS

from Client

from Patrons

  • Everything is perfect. Staff, library and all amenities. I love the library now. Gaye
  • What a brilliant place!
  • Wow what a change, the new look is super but the friendly staff are the same. Thank you for help and smiles.
  • Brilliant – wonderful and very helpful staff!
  • It looks so full of space, but apparently there’s more books than before – Well Done.
  • Fabulous concept well realized – love the colour, the natural light and the sophistication of the lamps on the front desks. Congratulations all.
  • Wow! This is just great what you have done. Gail
  • Fantastic! Sarah age 12
  • I like the horse Luci 4
  • We are going to come a lott!!!! (sic)
  • The flashes(sic) library I’ve ever seen!
  • Better than Borders congratulations best library in Randwick City. Marie
  • 110%
  • We are loving the new library and enjoying the holiday program for kids. Well done everyone! Savina, Lucette et Viviene
  • I’m amazed at the transformation. Denise
  • Looking forward to coming here! It looks fantastic! Great job! Michelle and Steph
  • One of its kind, absolutely wonderful, Jackie!!
  • Great concept, love the design and space. Claude
  • What a beautiful and functional space. Congratulations Linda
  • Spectacular. A wonderful space. Congratulations. Meredith
  • Fantastic – colour, space, equipment. All the best. Julie
  • This is a lovely space and a wonderful modern library. Sarah
  • Magnificent light-filled illuminating library

>CKDI INVOLVEMENT

  • Development of the design brief, with extensive consultation with the Council and the Staff team as well as a series of public and neighbourhood consultation meetings and workshops.
  • Planning options for Development Application approval.
  • Collection Analysis, feasibility and projections, space allocation analysis.
  • Design and Documentation of the Interior architecture.
  • Consultation during tendering process.
  • Ongoing consultation during construction.

>KEY OBJECTIVES

Randwick City Council is in the process of refurbishing their existing Library, within the Royal Randwick Shopping Centre. The new library has an up market feel with many lounging and display areas, all zoned to reflect the targeted audience. The premises accommodate new offices, meeting rooms and specially designated children’s and youth areas.

Some of the key objectives were:

  • To provide natural lighting to the library.
  • To maximize the Library’s exposure from the retail areas of the Shopping Centre, and open up the library into adjacent circulation areas.
  • To create an identity for the Library by linking its design and finishes to local landmarks that the users relate to.
  • To provide cutting edge technology for patrons and staff members within a warm and friendly environment.
  • To provide a welcoming focal point for the lounging areas by not using regimented shelving layouts.
  • To provide a flexible variety of study and meeting options for patrons.
  • Re location of the Early Childhood Centre, providing private entrance and independent opening hours.

>OUTCOMES

  • Warm and friendly environment within a cutting edge use of technology and materials.
  • Focal point created by the use of radial shelving layout and overhead skylight.
  • Natural lighting provided to lounging and reading areas.
  • Flexible Meeting Rooms catering for group studying, training, functions and children’s activities.
  • Openness to circulation areas adjacent to Library by the use of full height glazed perimeter walls.
  • Purpose designed areas for Young Adults, Children and Seniors, with ergonomically correct furniture and design features.
  • Specifically designed mural incorporating historical, geographical and social landmarks that identify the Randwick area and its people.

< PREVIOUS PROJECT NEXT PROJECT >

BACK TO PROJECT HIGHLIGHTS

Share

Reply